* در ازدواج مُوقَّت طلاق وجود ندارد بلکه انقضای مدت و یا بخشش مدت از طرف شوهر است :
طلاق مخصوص نکاح دائم است و در ازدواج موقت وجود ندارد. (قانون مدنی . ماده 1139)
ازدواج موقت به فوت یکی از طرفین ، فسخِ نکاح ،بذلِ مدت از طرف شوهر و انقضای مدت معیّنشده منحل میشود. فسخ نکاح میتواند بر مبنای وجود عیوبی مشخص در زن یا مرد یا عدم وجود صفتی که ضمن عقد شرط شده یا عقد بر آن واقع شده انجام گیرد. عیوبی نظیر جنون ، خصاء ، عنن و عدم توانایی بر انجام عمل جنسی در مرد موجب حق فسخ برای زن خواهد بود. عیوب موجود در زن که حق فسخ برای مرد ایجاد میکنند (چنانچه عیوب مزبور در حال عقد موجود بوده و پس از عقد ظاهر نشدهباشند) نیز عبارتاند از قرن ، برص ، جذام ، افضاء ، زمینگیری ، نابینایی از هردو چشم . چنانچه هریک از طرفین پیش از عقد به وجود عیب مزبور در طرف دیگر عالم باشد ، حق فسخ نخواهد داشت.
شوهر میتواند در هر زمانی از ازدواج موقت مدت باقیمانده را به زن ببخشد و عقد را منحل کند ، چه زن به این امر راضی باشد چه نباشد. همچنین با انقضای مدت تعیینشده در ازدواج موقت ،عقد منحل میشود. تنها راهی که به زن اختیار انحلال ازدواج موقت را میدهد ،شرط ضمن عقد یا وکالتنامه مبنی بر داشتن حق بذل مدت از سوی شوهر است.
آیا صیغه 99 ساله دزست است ؟
با توجه به شرایط صیغه موقت به نظر میرسد که بتوان زمان آن را طولانی مدت در نظر گرفت . ولی عقد موقت طولانی مدت حکم عقد دائم را دارد و اگر زن بخواهد از او جدا شود باید او را راضی کند که طلاقش دهد.
نظر علما در این باره مختلف است :
1- عقد صحیح است: (نظر حضرت امام خمینی؛ آیتالله خامنهای، آیتالله صافی، آیتالله فاضل و آیتالله نوری همدانی)
2- عقد باطل است: (نظر آیتالله سیستانی)
ایشان میفرماید : عقد موقت اندازه معینی ندارد و مقدار آن با توافق طرفین انجام میپذیرد، ولی باید مدت آن از مقدار عمر زن و شوهر یا یکی از آنها بیشتر نباشد که در این صورت عقد باطل خواهد بود.
3- بنا بر احتیاط ، احکام عقد دائم را دارد : (نظر آیتالله تبریزی، آیتالله مکارم شیرازی، آیتالله وحید خراسانی)
4- احکام عقد دائم را دارد: (نظر آیتالله بهجت)
.: Weblog Themes By Pichak :.